Vés al contingut

El Raval, tancat entre muralles fins a 1859

El barri del Raval de Barcelona, envoltat de murs fins a 1859, està limitat per la Rambla, el carrer Pelai, Ronda Sant Antoni i Sant Pere. Aquestes antics carrers medievals, marquen el curs de les parets que amb el temps va haver de saltar Barcelona, per ampliar la ciutat. El Raval, paraula de l'àrab, significa veïnat. Era una zona de terres conreades entre els antics camins romans. Neix al segle XIV, quan es construeixen les muralles medievals que l'envoltaven i es creen nombrosos convents. A partir del segle XVIII, les indústries comencen a substituir els camps. La progressiva construcció de fàbriques i cases per als treballadors el converteix en 1840, al barri obrer més dens d'Europa.

El Raval es va anar convertint cada vegada més en un barri d'habitatges per a les classes amb menys poder adquisitiu, entre les quals els immigrants Mapa del Raval(exposicions universals de 1888 i 1929) eren una part destacada. Aquesta extracció proletària va jugar un paper important durant la Setmana Tràgica (26-31 de juliol de 1909), durant la qual el Raval va ser un dels principals escenaris de la crema de convents i de l'enfrontament amb l'exèrcit.

La densitat de població, els carrers estrets i tortuosos, la proximitat del port i la quantitat de bars, sales d'espectacles i cases de tolerància, van acabar configurant una zona al sud del Raval que en 1925 el periodista Àngel Marsà va batejar amb el nom de "Barri Xinès". Les destruccions de la guerra i la misèria de la postguerra van afectar la vida nocturna del barri, que va rebre un altre cop amb el decret de tancament de les cases de prostitució a l'any 1956.

A principis del segle XX, el Raval continuava sent un barri obrer i va ser origen dels primers moviments obrers a Barcelona. La proximitat del port i la quantitat de bars i sales de festes van donar un caràcter especial al barri. D'aquell "Barri Xinès" bohemi i promiscu, queda poc.

Després de la reformes urbanístiques (obertura Avinguda Drassenes, obertura de la Rambla del Raval, ..), el casc antic dels convents i hospitals de Barcelona és avui un mosaic multicultural en què el xoc entre la modernitat i el passat s'han convertit en un imant per a la gent de tot el món. El Raval concentra una gran part de les institucions culturals de Barcelona. En els seus carrers s'apinyen museus, teatres, galeries, restaurants, bars de copes.

La Filmoteca Nacional de Catalunya ocupa una de les cantonades més mítiques de la ciutat, carrer Sant Pau cantonada carrer Espalter. Al mateix carrer, Sant Pau, 65, es troba el no menys mític Bar Marsella, dels més antics de Barcelona i conegut per servir l'absenta que Hemingway bebia aquí.

La creació de Foment de les Arts Decoratives (FAD) al convent dels Àngels, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu d'Art Contemporani (MACBA), i la Facultat de Geografia i Història han dinamitzat El Raval i propiciat l'obertura de nous negocis.

A les mítiques Rambles, es troben el Gran Teatre del Liceu i el Mercat de la Boqueria. Dins el mercat hi ha el conegut Bar Pinotxo, una de les millors barres de la ciutat, on sempre hi ha cua per provar els seus exquisits plats.

Molt a prop d'aquí està la Pastisseria Escribà, a l'antiga Casa Figueras, un bellíssim local modernista reformat en 1902. Pertany a la família del pastisser Antonio Escribà, que era conegut com el "Mozart de la xocolata". Seguint amb el modernisme, es poden visitar els bars Casa Almirall, London Bar, La Confiteria i Molt Bones. Tampoc val la pena visitar l'espectacular restauració de l'Hotel Espanya, un hotel i restaurant de quatre estrelles superior. Al carrer Nou de la Rambla, 3 pots visitar el Palau Güell, de l'any 1890, un dels primers projectes de Gaudí.

Cal no perdre l'Antic Hospital de la Santa Creu, conjunt gòtic civil català en tot el seu esplendor. Iniciat el 1401, va estar actiu fins a 1929. Avui és seu de l'Institut d'Estudis Catalans, La Real Acadèmia de Medicina i la Biblioteca de Catalunya. Està declarat Monument Històric Artístic d'Interès Nacional.

Al carrer Sant Pau 101, es troba el conjunt romànic de Sant Pau del Camp, anterior al segle X. Va ser un monestir amb una petita vila medieval i primer nucli important del Raval.

Afegeix un nou comentari