Vés al contingut

Història de Barcelona

ELS ORÍGENS

insert MapaBarcelona-5

Els primers indicis de la presència d'habitants al territori de Barcelona, ​​corresponen a finals del Neolític, uns dos mil anys abans de Crist. Al segle VII aC. turons que s'alcen entre la Serra de Collserola i el mar, van ser poblades pel poble iber dels "Laietans". El poblat de Montjuïc, anomenat Barkeno, va ser el més important.

Entorn del 550 aC. els grecs estableixen una colònia comercial anomenada Empúries, a prop de l'actual Roses, de la qual en l'actualitat encara es poden visitar les restes arqueològiques. Va ser el punt d'entrada dels romans, en la seva lluita amb els cartaginesos pel domini de la Mediterrània.

 

 

LA BARCELONA ROMANA, VISIGODA I MUSULMANA

Els romans van prendre el territori cap al 218 aC., Fundan la capital de la província a Tarraco, l'actual Tarragona. Entorn del 15 aC., Sota el regnat de Cèsar August, funden Barcino amb el nom de Colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino. La ciutat s'alça al voltant del Mont Tàber, on ara ara hi ha la Catedral. En l'època de Cèsar August, Barcino tenia la forma de "Castrum" amb els carrers principals Cardus i Decumanus Maximus i un fòrum central. Estava envoltada d'una muralla de 1,5 kms. i ocupava 12 hectàrees. Al segle V, Barcino i tota la península ibèrica, és envaïda pels visigots arribats del nord d'Europa i converteixen Barcelona en la capital dels territoris hispanics. Al poc temps traslladen la capital a l'actual Toledo. L'any 711, els musulmans envaeixen i conquereixen pràcticament tota la Península, a excepció d'algunes regions muntanyoses d'Astùries. L'ocupació de Barcelona va ser de curta durada, el que explica per què la ciutat pràcticament no té cap vestigi de l'arquitectura àrab.

 

MARCA HISPÀNICA I COMPTES DE BARCELONA

Als Pirineus, els musulmans xocaven amb els francs. Per fer-los retrocedir, Lluís el Pietós, ​​fill de Carlemany, pren Barcelona l'any 801 i crea la "Marca Hispànica" en els límits territorials del que es convertiria en la Catalunya medieval. Els francs opten per dividir el territori en comtats. L'any 878 Guifré el Pilós, aconsegueix unir la zona a través d'una batalla sagnant que la història s'ha considerat el naixement de Catalunya i funda la dinastia dels Comtes de Barcelona. El nom de Catalunya, procedeix de la gran quantitat de castells que s'alcen al territori durant els segles IX i X, es comença a utilitzar a mitjan segle XII per designar el conjunt de comtats que formaven la "Marca Hispànica". El terme es troba per primera vegada en un poema de 1117 en el qual es fa referència als "catalanenses" de "Catalania".

 

L'EDAT D'OR

Catalunya entra al nou mil·lenni formada per una sèrie de comtats que operen sota el sistema feudal. Amb Jaume I El Conqueridor (1213-1276), va conquistar Sicília i les Illes Balears i es va establir com a principal potència marítima de la Mediterrània. D'aquesta època són les muralles medievals de Barcelona i les Reials Drassanes (drassanes), l'església de Santa Maria del Mar i les mansions dels voltants. La literatura i l'idioma català també es beneficien de la prosperitat de la ciutat. En 1249 Jaume I autoritza la creació del Consell de Cent, una institució de govern de la ciutat de Barcelona. En 1283 es ​​reuneixen per primera vegada les Corts Catalanes, un dels primers parlaments d'Europa. Es reunien anualment, però tenien un òrgan permanent anomenat Generalitat. La seva seu era, i continua sent, al Palau de la Generalitat.

 

DECADÈNCIA

En 1479, amb el matrimoni dels Reis Catòlics, Ferran II amb Isabel de Castella, la Corona d'Aragó s'uneix a Castella i Barcelona deixa de ser seu de la monarquia. Catalunya perd la seva independència i els Reis Catòlics s'embarquen en un procés d'expulsar tots els musulmans i els jueus d'Espanya, inclosos els que vivien a El Call de Barcelona. En 1487 s'estableix "la Inquisició" a Barcelona per eradicar l'heretgia i purificar la fe catòlica. S'adreça principalment als Jueus, que havien estat convertits per la força al cristianisme.

insert MapaBarcelona-1572

Al llarg del segle XVI, amb la Inquisició i privada de les oportunitats comercials amb Amèrica, Barcelona es converteix en una zona empobrida.

Al segle XVII, sota el govern de Felip IV, el sentiment anti-centralista s'incrementa per la Guerra dels Trenta Anys amb França. Empobrits i descontents amb els tributs cada vegada majors de la corona, Catalunya es revolta en 1640 i es declara república independent sota la protecció francesa. La Guerra dels Segadors acaba en 1652 amb la rendició de Barcelona. Amb el Tractat dels Pirineus de 1659, el rei cedeix a França el territori català al nord dels Pirineus.

 

LA GUERRA DE SUCCESSIÓ ESPANYOLA

La mort sense descendència de Carles II el 1702, planteja el problema de la successió i dóna origen a la Guerra de Successió Espanyola. Catalunya dóna suport a l'arxiduc Carles d'Àustria, mentre que la resta d'Espanya dóna suport a Felip d'Anjou, candidat francès a la corona. Felip V resulta guanyador, després de prendre la ciutat de Barcelona l'11 de setembre de 1714. A partir d'aquest moment el rei prohibeix la llengua catalana, suprimeix les institucions (Consell de Cent i Generalitat), tanca totes les universitats i construeix una fortalesa per mantenir controlada la ciutat. Barcelona queda reduïda a un paper provincial.

 

EL RENAIXEMENT CATALÀ

Malgrat tot, el segle XVIII és un període de fort creixement demogràfic. A partir de 1778 s'obre el comerç amb la colònies espanyoles d'america al port de Barcelona. Catalunya i la indústria naviliera reben un important impuls i s'inicia la revolució industrial. La indústria tèxtil, amb matèries primeres que es porten del Nou Món, es converteix en un gran negoci. També s'exporta a gran escala el vi.

insert MapaBarcelonaen1849

A partir de 180, Barcelona experimenta un creixement econòmic i de benestar que es perllonga durant gairebé tot el segle. Aquesta nova riquesa condueix al segle XIX a la "Renaixença", una època apassionant de creixement artístic i econòmic en el qual es reivindica la identitat catalana i posen els fonaments del catalanisme polític. Barcelona és seu del modernisme i l'avantguarda artística. En plena expansió de la Revolució Industrial, Barcelona continuava envoltada de muralles i estava col·lapsada per la instal·lació de les indústries i el creixement demogràfic. Tots els terrenys exteriors es consideraven zona militar i impedien instal·lar noves indústries. A l'agost de 1854 es promulga l'ordre que permet a Barcelona alliberar-se de les muralles.El 188

El 1859 s'aprova el "Proyecte de Reforma i Eixample de Barcelona", conegut com Pla Cerdà, realitzat per l'enginyer català Ildefons Cerdà per construir l'eixample i expandir la insert MapaBarcelona-7ciutat fora de les muralles. El 4 de septiembre de 1860 la reina Isabel II col·locava la primera pedra de l'Eixample en a l'actual plaça de Catalunya. En 1897 s'annexen el pobles dels voltants (els actuals barris de Gràcia, Sarrià, Poblenou, Sant Andreu..).

En 1888 la ciutat acull l'Exposició Universal de Barcelona, ​​que se celebra a la gran extensió del Parc de la Ciutadella, on va estar la ciutadella militar. L'Exposició serveix d'aparador de la ciutat i atrau més de dos milions de visitants. L'entrada a l'Exposició és l'Arc de Triomf que encara es conserva.

Amb el regnat d'Alfons XII, Espanya es converteix en 1876 en una monarquia constitucional. En 1893, un militant d'un grup anarquista llança diverses bombes al Gran Teatre del Liceu. Com en la majoria de períodes de ràpid creixement, la bretxa entre rics i pobres era cada vegada més evident.

La pèrdua de la colònia de Cuba el 1898, amb la qual es mantenien importants relacions comercials i la intenció del govern de reclutar catalans per a una guerra no desitjada amb el Marroc, provoca al juliol de 1909 la revolta coneguda com la Setmana Tràgica.

En els disturbis es van incendiar desenes d'institucions religioses de Barcelona. La repressió posterior va generar un campanya de repulsa a la premsa estrangera en contra del president Antoni Maura, amb manifestacions i assalts a diverses ambaixades. Alarmat per la repercussió, el rei Alfons XIII va cessar al president i el va substituir pel liberal Segismundo Moret

El 13 de setembre de 1923, el capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera, es revolta contra el Govern i dóna un cop d'Estat. Recolzat per la burgesia catalana i els terratinents andalusos el rei Alfons XIII accedeix al fet que Primo de Rivera sigui el president del govern. La dictadura només és contestada per sindicats i republicans, les protestes són fetes callar per la repressió.

La segona Exposició Universal de Barcelona se celebra a 1929. La decisió de situar-la a Montjuïc significa la urbanització de la Plaça Espanya i una zona extensa de la muntanya de Montjuïc. S'inaugura el 19 de Maig de 1929 al palau que actualment ocupa el museu MNAC.

El 14 d'abril de 1931, amb la proclamació de la Segona República Espanyola, el rei Alfons XIII (1886-1941) i la seva família es veuen obligats a fugir del país. Inicialment, van governar els constitucionalistes, però aviat van ser deixats de banda per socialistes i anarquistes.

Aquests van adoptar una Constitució que separava església i estat, secularitzava l'educació, a més d'altres disposicions, incloent govern autònom per a Catalunya. El mateix any Francesc Macià es declara president de la República Catalana.

La naturalesa d'aquestes reformes impulsa el creixement del conservador Partit Falangista, prenent com a model Itàlia i els partits feixistes d'Alemanya. En les eleccions de 1936, el país queda dividit entre esquerra i dreta, amb una Catalunya majoritàriament d'esquerres.

 

LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

El 18 de juliol de 1936, l'exèrcit dóna el cop d'estat que inicia la Guerra Civil Espanyola. El General Franco, recolzat per Mussolini i Hitler, pren el poder de l'Espanya nacionalista. En els 3 anys següents, Barcelona i el litoral català són bombardejats per avions alemanys i italians. Amb el final de la guerra, el 1939, un nombre incalculable de ciutadans són executats i milers fugen a França a través dels Pirineus.

De nou, el català i la cultura catalana són forçats a la clandestinitat. Impulsats per pitjors condicions de vida al sud d'Espanya, molts immigrants arriben a Barcelona a mitjan segle XX. La dècada de 1960 va veure un nou auge econòmic, aquesta vegada liderat pel turisme, que va créixer fins a convertir-se en una indústria important a la Costa Brava i la Costa Daurada.

Mort el general Franco el 1975, Joan Carles I de Borbon és proclamat rei d'Espanya. El 1977 se celebren les primeres eleccions democràtiques. Una nova Constitució és aprovada per l'electorat i el Rei, que garanteix els drets humans i civils, així com a la lliure empresa i diverses comunitats autònomes, entre elles la de Catalunya.

En 1998 el catalán se convierte en el idioma oficial de la educación y el poder judicial.

 

LA BARCELONA MODERNA

El partido nacionalista Convergencia i Unió, con Jordi Pujol a la cabeza, gana las primeras elecciones autonómicas de Cataluña  en 1981 y se mantiene en el poder hasta el 2003. Cuando una coalición de izquierdas con el PSC representado por Pasqual Maragall asume el poder.  El actual presidente del gobierno catalán (la Generalitat) es Carles Puigdemont, desde el año 2016.  El gobierno municipal de Barcelona ha tenido un alcalde del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) desde el inicio de la democracia hasta el año 2011. Después  Xavier Trias i Vidal de Llobatera, de Convergencia i Unió (CIU), fue el alcalde hasta el año 2016. En la actualidad, Ada Colau Ballano es la alcadesa de Barcelona.

El 17 d'octubre de 1987, a Lausana, s'adjudica a Barcelona la celebració dels Jocs Olímpics de 1992. L'ajuntament socialista liderat per l'alcalde Pasqual Maragall, recolzat per enginyers i urbanistes, prepara la transformació de la ciutat.

Les obres suposen l'ordenació del front marítim del creació del Poblenou, les Rondes, les instal·lacions de Montjuïc i el Front Marítim. L'any 2002 es perllonga l'Avinguda Diagonal fins al mar i es construeix la torre Agbar, una de les noves icones de la Barcelona del segle XXI.

L'any 2004, l'organització del Fòrum de les Cultures permet la transformació de les zones industrials de la costa nord en barris residencials i de congressos i un nou port esportiu.

D'aquesta manera, Barcelona s'ha convertit en una ciutat visitada cada any per milions de turistes de tot el món, que arriben atrets per l'arquitectura, el clima, la gastronomia, la cultura, les seves platges i la seva gent.