Vés al contingut

Casa Milà, "La Pedrera", joia del modernisme

Al número 261 del carrer Provença, cantonada amb el Passeig de Gràcia, trobem un edifici majestuós, considerat la joia del Modernisme barceloní, la Casa Milà, popularment coneguda com"La Pedrera".

La Casa Milà, l'últim edifici d'habitatges construït per Gaudí, va ser un encàrrec de Pere Milà, un jove promotor urbanístic casat amb Rosario Segimón, vídua rica d'un indià anomenat José Guardiola.

Milà, volia un edifici que superés a les cases Batlló, Amatller i Lleó Morera. I Gaudí, animat per un pressupost il·limitat, ho va aconseguir. Va crear com a façana un penya-segat marí i una escultura abstracta. Gaudí no va concebre l'obra com un edifici d'habitatges, va fer una obra que uneix arquitectura i escultura com a obra total. Està revestida de pedra del massís del Garraf i pedra calcària de Vilafranca del Penedès treballada per aconseguir el acabat mat que la distingeix. Els balcons estàn acabats amb ferro forjat de formes sinuoses.

La Casa Milà representa el triomf de la línies corbes. Gaudí volia culminar la façana amb un medalló de bronze d'uns quatre metres d'altura dedicat al Sant Rosari. Però l'esclat de la Setmana Tràgica, en què es van cremar nombroses esglésies, va fer desistir el senyor Milà i al propi Gaudí de la idea. Per no convertir l'edifici en el blanc de les ires anticlericals.

L'antic garatge subterrani, el primer que es va construir sota terra a Barcelona, ​​és un espai semicircular i en pendent amb columnes de ferro forjat i totxo que sostenen l'edifici. Actualment és un auditori. L'esposa del senyor Milà, després de la mort de Gaudí el 1926, va reformar la planta principal en estil Lluís XVI.

La Casa Milà va ser declarada per la UNESCO Patrimoni Mundial el 1984, tot i que es trobava en un estat francament millorable. La façana estava bruta, la planta principal s'havia transformat en un bingo i els aparadors de les botigues de la planta baixa havien modificat les obertures originals. El 1986, una caixa d'estalvis, va adquirir l'edifici i va iniciar la seva restauració i rehabilitació, que va finalitzar el 1996.

A les golfes, on hi havia els safareigs de la casa, han recuperat el seu aspecte original amb senzilles voltes parabòliques realitzades amb maó. Té forma de vuit i 270 arcs parabòlics, que ens recorden el costellam d'un immens animal. La recuperació d'aquest espai ha suposat l'eliminació dels tretze apartaments construïts en 1953.

Des les golfes s'accedeix al terrat, on es conserven les xemeneies originals de Gaudí, que s'assemblen a uns sentinelles amb un gran elm.

La restauració ha retornat l'esplendor a les xemeneies i als buits d'escala revestits amb trencadís de rajola i fragments de marbre. La llar de foc, coronada amb capelletes de vidre, es va restaurar amb bases d'ampolles de xampany de principis de segle XX, tal com va fer Gaudí.

"El Pis de la Pedrera", és un espai creat a partir de dos habitatges originals que ajuda a conèixer els elements clau de l'interiorisme de Gaudí i mostra la vida quotidiana d'una família burgesa de la Barcelona de principis del segle XX.

Detalls
Casa Milà - La Pedrera
Provença, 261-265
08008 Barcelona (Eixample)
902 202 138
Transport público:
Diagonal (L3)(L5) i Passeig de Gràcia (L4)
Horari: De dilluns a diumenge de 9 a 20.30 h. i de 21 a 23 h.

Afegeix un nou comentari