Vés al contingut

MNAC, Museu Nacional d'Art de Catalunya

El MNAC, Museu Nacional d'Art de Catalunya, es troba al Palau Nacional de Montjuïc. Construït sota la supervisió de Pere Domènech i Roure (fill de l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner) va ser l'edifici més emblemàtic de l'Exposició Internacional de Barcelona del 1929. La cerimònia d'inauguració de l'exposició es va celebrar en la seva gran sala oval, presidida per Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia. El palau havia de ser demolit en finalitzar l'exposició, però finalment va esdevenir seu d'un dels grans museus del país. Situat en un entorn privilegiat, des d'aquí pots observar una magnífica vista de la ciutat de Barcelona.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya, alberga una vasta col·lecció de mil anys d'art català, des del segle X fins als anys quaranta del segle XX. Les obres a partir d'aquesta dècada es poden contemplar al MACBA, situat al barri del Raval. El MNAC també compta amb impressionants obres del Renaixement europeu i l'art barroc. Té quatre exposicions permanents, organitzades cronològicament: art romànic i art gòtic, art del Renaixement i Barroc i art modern. A més, hi ha valuoses col·leccions de fotografies, dibuixos i gravats, una secció de numismàtica i la sala monogràfica dedicada a Picasso.

Per als que els visiten la primera vegada, pot ser difícil saber per on començar, però si el temps és limitat una bona opció és concentrar-se en la col·leccions romànica i gòtica. És extraordinari el conjunt de frescos romànics, possiblement la millor col·lecció de món d'aquest tipus.

La col·lecció d'art romànic és la més important del MNAC, considerada una de la més completes del món, suposa un motiu inexcusable per visitar aquest museu. Acull obres d'incalculable valor, exposades de manera cronològica, que remunten al visitant fins als segles XI, XII i XIII. Les joies de la col·lecció són els conjunts de pintura a mural i taula, que es considera única al món. Destaquen els conjunts de pintura mural de Santa Maria i Sant Climent de Taüll. El patrimoni d'esglésies romàniques disseminades pel territori català tenen aquí el seu màxim exponent pictòric i escultòric.

La col·lecció gòtica la constitueixen obres majoritàriament catalanes dels segles XIII, XIV i XV, però d'altres territoris de l'antiga Corona d'Aragó, com Aragó i València, i, en menor mesura, Mallorca. En aquest període en què Catalunya va viure moments de màxima expansió territorial, l'art català està influenciat pels estils contemporanis francesos, italians i flamencs. Les obres del gòtic es caracteritzen per passar de pintura mural a pintura sobre fusta i per la representació més natural de les figures i escenes que mostren la vida dels sants i retrats dels reis i mecenes de l'art. Destaquen l'obres "La Consagració de Sant Agustí" de l'artista Jaume Huguet, la "Verge dels Consellers" de Lluís Dalmau i el "Retaule de Sant Vicent" de Bernat Martorell.

La col·lecció d'art del renaixement i barroc del MNAC acull exemplars de l'art produït a Catalunya i la resta d'Espanya, a Itàlia ia Flandes, al llarg dels segles XVI, XVII i XVIII. Destaquen dues taules de Bartolomé Bermejo i obres de Velázquez, Zurbarán i Ribera.

La Col·lecció d'Art Modern neix a partir de l'Exposició Universal de 1888 i reuneix el millor art català des del segle XIX fins als anys 40 del segle XX, quan a Catalunya arrelen amb força i singularitat diversos corrents artístics, des del neoclassicisme fins a les avantguardes , passant pel modernisme, el noucentisme.

Entre els artistes neoclàssics destaquen el pintor Josep Bernat Flaugier i l'escultor Damià Campeny. Pel que fa al romanticisme, cal esmentar a Claudio Lorenzale i Lluís Rigalt, que inaugura el paisatgisme català i Joaquim Vayreda, fundador de l'Escola d'Olot. Menció especial mereix Marià Fortuny, que va triomfar internacionalment en el segle XIX amb la pintura de gènere. D'entre les seves obres exposades al MNAC destaca "La Vicaria", que li va donar la fama.

Dins de la col·lecció, val la pena aturar-se a contemplar amb especial atenció l'apartat dedicat a l'art modernista, moviment de gran importància artística i cultural a Catalunya. En l'apartat de pintura, trobem les obres de Ramon Casas i Santiago Rusiñol. Entre les pintures de Ramon Casas trobem l'autoretrat de Cases pedalejant en un tàndem al costat de Pere Romeu, que es trobava originalment al restaurant modernista "Els Quatre Gats". En la segona generació modernista, destaquen Isidre Nonell i Joaquim Mir que van portar la pintura catalana a un dels seus moments més brillants. En escultura modernista, destaquen Miquel Blay i Josep Llimona. També es poden trobar obres d'artistes espanyols de l'època, com Joaquin Sorolla.

Dins el modernisme, mereix especial atenció la col·lecció d'arts decoratives modernistes, composta per conjunts excepcionals d'interiorisme de Josep Puig i Cadafalch, Gaspar Homar i Antoni Gaudí, procedents de les modernistes Casa Amatller, Casa Lleó Morera i la Casa Batlló de Barcelona. També inclou conjunts de mobiliari de Joan Busquets i Josep Maria Jujol. Aquest últim, arquitecte encarregat del "trencadís" del banc de la plaça de al Park Güell. Un audaç precursor del que seria el "collage".

El noucentisme està representat pel pintor Joaquim Sunyer i els escultors Josep Clarà i Enric Casanovas. Una mica més tard, sobre l'any 1920 apareix una nova generació d'artistes més avantguardistes, com Josep de Togores. Aquest pintor va ser l'encarregat de decorar el tambor de la cúpula del Palau Nacional, seu actual del MNAC.

El llegat Cambó, és una col·lecció de pintura amb obres del segle XIV fins a principis del segle XIX. Inclou, entre d'altres, representants del barroc europeu, com Rubens i pintors espanyols, com Goya.

La Col·lecció Thyssen-Bornemisza, la componen pintures i escultures dipositades pel Museu Thyssen-Bornemisza de art europeu des del gòtic fins al rococo. Des de l'any 2005 acull també la col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza de pintura catalana que es trobava al Monestir de Pedralbes. Inclou obres de Marià Fortuny, Lluís Graner, Ramon Casas, Joaquim Mir i Antoni Tàpies.

Secció de Dibuixos, gravats i cartells, inclou les col·leccions de dibuixos, gravats i cartells des de finals del segle XVII fins als moviments d'avantguarda amb els principals artistes catalans i alguns estrangers.

Secció de Numismàtica, col·lecció que alberga unes 130.000 peces. Estan representades les principals sèries de monedes, medalles i pagarés bancaris de Catalunya, des del segle VI a.C. fins a l'actualitat.

Secció de Fotografia, Important col·lecció que reuneix obres des de l'origen de la fotografia, l'any 1839, fins a la actualidad.Es una col·lecció en constant actualització.

Finalment, hi ha un bar-cafeteria, El Cafè del MNAC, ubicat a la Sala Oval del museu. També disposa d'un restaurant, el Oleum, inaugurat el 2005. Està situat a l'antic Saló del Tron del Palau Nacional, des d'on el rei Alfons XIII va inaugurar l'Exposició Internacional de 1929. Té uns finestrals amb vistes excepcionals sobre Barcelona. El restaurant conserva la decoració original, però amb el mobiliari actualitzat. En un ambient acollidor, íntim i elegant.

Situat a l'entrada del museu, La Terrassa del MNAC ofereix servei de bar a l'aire lliure, amb vistes privilegiades de Barcelona i la Font Màgica de Montjuïc.
 

Afegeix un nou comentari