Vés al contingut

Museu Picasso de Barcelona

El Museu Picasso de Barcelona, ​​té la col·lecció més completa del món en obres de joventut de Picasso. Se centra en l'etapa de formació de l'artista, els períodes blau i rosa i en diversos moments específics de la seva vida posterior. Hi ha més de 3.500 obres a la col·lecció, que proporcionen una fascinant oportunitat d'observar el desenvolupament de Picasso des de les primeres pintures com a nen a les principals obres dels últims anys.

L'únic museu creat en vida de l'artista, neix el 1963 per voluntat expressa de l'artista i la col·laboració del seu amic i secretari Jaume Sabartés. S'inaugura amb el nom "Col·lecció Sabartés" per l'oposició del règim de Franco a l'artista. Cal no oblidar que Picasso va militar en el Partit Comunista i és l'autor del "Guernica", quadre que immortalitza l'horror del feixisme i les víctimes innocents de la guerra civil.

Inicialment el componen la col·lecció personal de Sabartés, atresorada al llarg dels anys de servei a Picasso, i diverses obres de l'artista dels museus d'art de Barcelona. Després de la mort del seu amic Sabartés, Picasso dóna el 1970 la sèrie de Las Meninas i totes les obres de la col·lecció que tenia la seva família a Barcelona (mare, germans, nebots).

Encara que Picasso va néixer a Màlaga, es va traslladar a la capital catalana el 1895 després que el seu pare obtingués una càtedra a l'Escola de Belles Arts la Llotja. Va viure a Barcelona des dels 14 als 23 anys. Aquí va conèixer a alguns dels seus millors amics, Jaume Sabartés, Ramon Raventós, Manuel Pallarés, i va connectar amb artistes d'avantguarda com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Isidre Nonell i Joaquim Mir. El temps que Picasso va viure a Barcelona, ​​abasta la totalitat de l'època blava (1901-1904) i proporciona moltes de les influències que el van convertir en l'artista més famós del segle XX. El 1904 es va traslladar definitivament a Paris, però va deixar Espanya per sempre durant la Guerra Civil i es va negar a tornar mentre el general Franco estigués en el poder.

A part del Museu Picasso, hi ha rastres de l'artista en diversos llocs del nucli antic. No gaire lluny del museu, encara es poden veure a molts dels edificis en què Picasso va viure i va treballar, en particular l'Escola de Belles Arts de la Llotja, al carrer Consolat del Mar, on el seu pare ensenyava dibuix i el mateix Picasso rebre formació acadèmica. El primer lloc on es va allotjar la família Picasso en arribar a Barcelona, ​​al Passeig d'Isabel II 4 i posteriorment al carrer Reina Cristina 3. I el primer estudi de Picasso, el 1986, al carrer de la Plata nº 4, on pinta "Ciència i Caritat".

Uns anys més tard, moltes obres de l'època blava s'acaben en l'estudi que li va cedir l'escultor Pau Gargallo, al carrer Comerç 28, on també tenia un estudi Isidre Nonell. La seva primera exposició es va fer el 1901, al restaurant Els Quatre Gats del carrer Montsió nº 3, que encara existeix.

El museu ocupa cinc palaus medievals. La col·lecció permanent ocupa al Palau Aguilar, al Palau del Baró de Castellet i el Palau Meca, tres palaus edificats entre els segles XIII i XIV que ha estat renovats expressament per albergar el museu. La Casa Mauri, del segle XVIII i el Palau Finestres del segle XIV alberguen les exposicions temporals.

La visita comença amb esbossos i dibuixos dels primers anys de Picasso a Màlaga i la Corunya, fets entre 1893 i 1895. Alguns autoretrats, i retrats del seu pare i la seva mare, que daten de 1896, mostren el precoç talent de Picasso. Destaca el "Retrat de la tia Pepa", el més important de la seva etapa inicial. L'enorme "Ciència i Caritat" és una de les obres mestres de la seva joventut. Les vistes nocturnes blavoses de "Terrasses de Barcelona" i "El Boig" representen l'època blava. El blau va ser el color dominant en les seves pintures des 1901 a 1904.

Una altra obra fonamental de la col·lecció és "Las Meninas", un conjunt de 58 interpretacions donades pel mateix Picasso el 1968. Realitzades a Cannes el 1957, constitueixen una anàlisi exhaustiva de l'obra mestra de Velázquez. Una altra obra important és el "Arlequin", de l'època rosa, un quadre clarament influenciat per la seva relació amb el món del ballet i la ballarina Olga Khokholva. Aquest quadre va ser la primera obra de l'artista va donar a un museu barceloní.

Picasso va passar l'estiu de 1946 a Vallauris, on va conèixer un matrimoni propietari d'una fàbrica de ceràmica, el que va contribuir al fet que comencés a treballar aquest material. El museu exposa 41 peces d'aquest període, donades per Jacqueline Picasso a 1982.

El recorregut finalitza amb un espai dedicat al seu amic Jaume Sabartés, amb un retrat seu realitzat per Picasso a Royan el 1939. I una gran col·lecció de gravats i litografies de l'artista, donades per Sabartés i el mateix Picasso després de la mort del seu amic .

 

Com l'exposició permanent exposa totes les obres en ordre cronològic, permet observar l'evolució de l'art de Picasso i veure com descobreix una tendència, experimenta, s'avorreix d'ella i després emprèn nous camins. També mostra que Picasso era un mestre del retrat i altres representacions tradicionals, abans d'emprendre la seva etapa més imaginativa.

Hi ha una agradable cafeteria amb terrassa en un dels patis del palau que ofereix refrescos i una botiga plena de regals relacionats amb Picasso. El primer diumenge de cada mes, l'entrada al museu és gratuïta.

Detalls
Museu Picasso
Carrer Montcada, 15-23
08003 Barcelona (La Ribera)
93 256 30 00
Transport públic:
Jaume I (L4) / Arc de Triomf (L1)
Horari: Dimarts a diumenge de 10:00 a 20:00 h. Dilluns no festius, tancat. També tanca el 1 de gener, l'1 de maig i el 25 i 26 de desembre

Afegeix un nou comentari